Fjärrvärme kostnad och pris - Solör Bioenergi

Prissättning av fjärrvärme – så fungerar det

Fjärrvärme bygger på en enkel och hållbar idé: värmeenergi produceras centralt och distribueras som varmt vatten genom ett nätverk av rör till fastigheter och hushåll. Istället för att varje hus har sin egen panna, används en gemensam värmekälla. Detta är inte bara ett effektivare sätt att använda energi, utan det minskar även kostnader och påverkan på miljön.

Prissättning

Vi har en kostnadsbaserad prissättning av fjärrvärme, vilket gör att priset på fjärrvärme sätts utifrån den totala kostnaden för att producera fjärrvärme. Biobränsle i form av bland annat pellets, sågspån, flis, stamved, grot är den absolut största delen av kostnaden. Kapitalkostnader och underhåll på både pannor och ledningar påverkar också priset.

En särskilt stor prisökning har skett på biobränslen, där priserna har stigit med 40–100 % under den senaste åren. Denna ökning beror bland annat på globala händelser som kriget i Ukraina, lågkonjunkturen och effekterna av en svag krona. Biobränsle utgör ungefär 64 % av våra rörliga kostnader och när priset på biobränsle stiger påverkas fjärrvärmepriserna.

Priset kan variera beroende på var i landet du bor och orsaken är att förutsättningarna och driftkostnader skiljer sig åt mellan orterna.

Fast pris

Vi erbjuder fjärrvärme på många platser i Sverige – från Kalix i norr till Tomelilla i söder. För privatkunder består fjärrvärmepriset av två delar: ett fast pris som delas upp jämt över året, samt ett rörligt energipris baserat på hur mycket energi du använder (mätt i kilowattimmar, kWh).

Energipriset är högre under vintern och lägre på sommaren, vilket är kopplat till en högre produktionskostnad på vinter. Din energikostnad beräknas genom att multiplicera energipriset med din fjärrvärmeförbrukning.

Priset på fjärrvärme ändras enbart en gång per år, den 1 januari.

Fjärrvärmelagen sätter ramarna

Prissättningen på fjärrvärme styrs av flera faktorer, men ramen sätts av Fjärrvärmelagen. Lagen reglerar priser och avtal för både privatpersoner och företag. Företag kan välja att förhandla fram egna avtal med fjärrvärmeleverantören, men alla avtal måste innehålla information om prissättning och villkor för prisjusteringar.

Avtalen ska också tydligt ange hur priset bestäms, var kunder kan hitta prisinformation och möjligheter till förhandling eller medling enligt Fjärrvärmelagen. Dessutom reglerar lagen ersättningsansvar för fjärrvärmeleverantörer om avtalen inte uppfylls.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor kring pris eller om det är något annat du undrar över.