Frågor & svar
Om du har ett frågetecken kring något hittar du med största sannolikhet svaret på din fråga här.
Om du har ett frågetecken kring något hittar du med största sannolikhet svaret på din fråga här.
Vad är elektronisk faktura (e-faktura)?
En elektronisk faktura skickas till dig via din Internetbank. Fakturan kan du titta på i Internetbanken och den ser ut precis som en pappersfaktura.
Jag har inte fått min faktura, kan ni skicka den?
Du hittar dina fakturor på Mina Sidor, där de finns tillgängliga digitalt. Om du behöver en utskrift kan du ladda ner den och skriva ut den därifrån.
Du kan även kontakta kundservice om du vill att vi ska skicka den till dig.
Hur anmäler, eller avanmäler, jag mig för elektronisk faktura?
Via din Internetbank letar du upp anmälan för elektronisk faktura. Där följer du reglerna för anmälan och avanmälan.
Hur vet jag att jag fått en elektronisk faktura till min Internetbank?
Du måste regelbundet kontrollera hos din Internetbank om du har några elektroniska fakturor som har kommit in för betalning.
Får jag pappersfaktura om jag har elektronisk faktura?
Nej, när du är anmäld till elektronisk faktura får du inte längre någon pappersfaktura från Solör Bioenergi eller Rindi Energi. Du kan skriva ut en papperskopia från din Internetbank.
Vilken information får jag på den elektroniska fakturan?
Den elektroniska fakturan innehåller samma information som en pappersfaktura.
När betalas en elektronisk faktura?
När du har godkänt din elektroniska faktura hos din Internetbank så betalar banken den på förfallodagen förutsatt att du har pengar på ditt konto.
Kan jag kombinera en elektronisk faktura med autogiro?
Vissa Internetbanker kan ställas in för automatisk betalning av elektroniska fakturor. Om detta inte fungerar med din Internetbank så kontakta kundservice så aktiverar vi autogiro om så önskas.
När får jag den elektroniska fakturan?
Den elektroniska fakturan kommer vid samma tidpunkt som du skulle fått pappersfakturan.
Vad händer om jag missar att betala?
Om du missar att betala din elektroniska faktura så skickar vi ut en påminnelse på papper.
Hur länge sparas en elektronisk faktura hos banken?
E-fakturan sparas hos din bank i 18 månader. Vill du spara den längre måste du själv skriva ut fakturan eller spara pdf-filen.
Vad händer om jag byter bank?
Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten elektronisk faktura från Solör Bioenergi. Du måste själv bevaka så att ingen faktura blir obetald i samband med bankbytet.
Var vänder jag mig om jag har frågor om elektronisk faktura?
Har du frågor om betalningen, kontakta din Internetbank.
Har du frågor om innehållet i fakturan kontaktar du vår kundtjänst.
Jag har fastigheter på flera orter, räcker det med en fakturaanmälan för samtliga fastigheter?
Du måste anmäla dig för elektronisk faktura för varje ort där du har fastigheter.
Varför finns inte min hemort med i listan med orter, jag kan ju inte få elektronisk faktura?
Vi kommer successivt att erbjuda elektronisk faktura till samtliga privata kunder men vi introducerar tjänsten i etapper.
Kommer ni och läser av mätarställningen när jag flyttar?
Nej, vi hämtar alla mätarställningar med hjälp av fjärravläsning.
Jag ska flytta ut från en fastighet med fjärrvärme, hur säger jag upp den?
Du behöver säga upp ditt fjärrvärmeavtal senast 30 dagar innan du flyttar från din nuvarande adress. Kontakta vår kundservice.
Fastigheten jag ska flytta till har fjärrvärme. Hur tecknar jag avtal för den?
Grattis! Fjärrvärme är både miljövänligt och driftsäkert, ett bra val för en hållbar framtid. Kontakta vår kundservice så får du hjälp.
Kan jag rapportera in ett fel även efter kontorstid?
Vår driftpersonal är tillgänglig 24 timmar om dygnet, året runt. Du når oss via respektive ort. Välj din ort ›
Du kan även rapportera fel som berör din fjärrvärme direkt på hemsidan. Gå till felanmälan ›
Hur anmäler jag ägarbyte?
Du anmäler själv flytt eller ägarbyte av anläggningsadress. Den dagen du flyttar gör vi en fjärravläsning.
Du behöver anmäla ägarbytet 14 dagar före flytt- eller ägarbytesdagen.
Hur fungerar fjärrvärme?
Vid fjärrvärme produceras värmeenergi på en central plats och distribueras till anslutna fastigheter och hushåll genom ett omfattande nätverk av isolerade rör. Det ger en effektiv och hållbar användning av värmeenergi, samtidigt som det minskar miljöpåverkan.
Vår industri ligger en bit utanför samhället som har fjärrvärme, kan vi ändå få det till oss?
Med Färdig värme är det möjligt att få fjärrvärmens alla fördelar, även om en fastighet ligger en bit från fjärrvärmenätet. Vi bygger en lokal värmeanläggning skräddarsydd efter erat behov och ansvarar för hela kedjan, från projektering till leverans av värme eller ånga till verksamheten.
Hur hittar jag en energirådgivare?
Behöver du tips och råd om din uppvärmning? I varje kommun finns Energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri. Hitta din energi- och klimatrådgivare här »
Jag har problem med min fjärrvärme, hur felanmäler jag?
Om du har problem med din fjärrvärme kontaktar du oss. Gå till felanmälan ›.
Är det akut kan du höra av dig till kundtjänst på den ort som det gäller. Välj din ort ›.
Vad är Färdig värme?
Färdig värme är ett uttryck som används i branschen då energi används som en tjänst som exempelvis i lokal fjärrvärmeproduktion eller någon annan typ av mobil värmecentral.
Vi vill att någon annan sköter vår värmeanläggning. Hur kan ni hjälpa oss?
Vårt koncept tar hand om hela kedjan för dig som kund: projektering, kontakt med myndigheter, investering och installation. Vi tar även hand om driften, servicen och underhållet, vilket skapar en helhetslösning för dig som kund.
Om vi väljer Färdig värme, hur mycket kommer vi att behöva bygga om?
Ibland behöver vi bygga om i ett befintligt pannrum, medan det i andra fall kan kräva att vi bygger en helt ny central utanför en befintlig byggnad. Det beror helt enkelt på vad som passar för just din verksamhet.
Vilket bränsle kommer att användas för Färdig värme?
Vi lägger fram ett uppdrag helt baserat på dina behov, och vi besvarar alla frågor och funderingar du kanske har om vilken energityp som är mest kostnadseffektiv. Oavsett om det rör sig om träpellets, bioolja eller flis jämför vi dem och presenterar alla för- och nackdelar. Det är sedan upp till dig att besluta om vilken typ av energiförsörjning som ska användas och då tar vi hand om resten.
Vad är biobränsle?
Biobränslen är ett samlingsnamn för bränslen som är tillverkade av organiska råvaror hämtade från växtriket. Det är en förnybar energikälla som ingår i naturens kretslopp. Det betyder att den energi som utvinns av biobränslen inte släpper ut mer koldioxid än vad trädet hade bundit under sin livstid.
Här kan du läsa mer om biobränsle och hur bioenergi fungerar.
Vilka är fördelarna med biobränsle?
En viktig fördel med biobränslen är att det oftast är mer miljövänligt än andra varianter av energi, vilket innebär mindre klimatpåverkan på lång sikt. Biobränsle är en förnybar där energin kommer från källor som hela tiden naturligt förnyas och inte tar slut.
Genom att utvinna energi från biobränslen tas restprodukter från skogsindustrin hand om som annars skulle gått till spillo, som till exempel grenar, kvistar, bark och spån.
Vilka typer av biobränsle finns det?
Biobränsle finns i fast form, flytande form och gasform. Till de fasta bränslena hör trä och avfall, till flytande bränsle hör bioetanol och biodiesel och till gasform hör biogas. Trädbränslen kommer från trä av olika slag och det kan vara vanlig ved, rester från avverkningar eller energiskog som odlats för ändamålet.
Inom Solör producerar vi pellets, briketter och biokol, som vi använde på våra egna anläggningar och säljer till andra företag. Dessutom återvinner vi uttjänat trämaterial.
Vad tillverkas briketter av?
Våra briketter består till 100% av trä och tillverkas av biprodukter från skogsindustrin i form av såg- och kutterspån samt avkap. Råvaran torkas ned till 9 % fukthalt och under högt tryck komprimeras råvaran till briketter av träfiber med mycket högt energiinnehåll. Briketter av trä är ett förnyelsebart bränsle som ingår i naturens kretslopp.
Vad tillverkas pellets av?
Vår pellets består till 100% av trä och tillverkas av biprodukter från skogsindustrin i form av såg- och kutterspån. Råvaran torkas ned till 7-8 % fukthalt och under högt tryck komprimeras råvaran till små stavar av träfiber med mycket högt energiinnehåll. Pellets är ett förnyelsebart bränsle som ingår i naturens kretslopp.
Hur görs biokol?
Inom Solör producerar vi biokol gjort på träflis från svenska skogar. Samtidigt som vi producerar fjärrvärme kan vi genom en process kallad pyrolys producera biokol. Biokol hjälper till att öka förmågan att bibehålla näringsämnena i jorden och får mikroorganismer att trivas bättre.
Här kan du läsa mer om tillverkning av biokol och fördelarna med att använda biokol.
Jag vill skaffa fjärrvärme - hur gör jag?
Vi levererar fjärrvärme över stora delar av landet – från Kalix i norr till Tomelilla i söder. Du hittar alla anslutna områden och mer information i vår karttjänst. Välkommen att höra av dig!
Varför ska jag välja fjärrvärme?
Det finns många fördelar med att skaffa fjärrvärme. Det är framförallt en bra investering, både för dig själv, för miljön och för plånboken.
Vilka för- och nackdelar finns med fjärrvärme?
En av fjärrvärmens främsta fördelar är att den använder förnybara källor från skogsindustrin och minskar alltså belastningen på miljön. Dessutom ger fjärrvärme konstant inomhustemperatur och användaren har alltid tillgång till varmvatten. Fjärrvärmecentralen, som är ansvarig för att distribuera värmen i fastigheten, kräver minimalt underhåll och har en lång livslängd. Nackdelen med fjärrvärme är att den inte är tillgänglig överallt.
Vad kostar fjärrvärme?
Priset för fjärrvärme kan skilja sig markant beroende på vart du befinner dig i Sverige. Anledningen till att det är prisskillnader mellan företag beror på att det är stora skillnader mellan förutsättningarna och kostnaderna för fjärrvärmeverksamheten på olika orter.
Vad är billigast - fjärrvärme eller bergvärme?
Att fatta beslutet mellan bergvärme eller fjärrvärme är en komplex uppgift, och ingen värmekälla kan anses överlägsen den andra. Båda alternativen har sina unika fördelar och överväganden som påverkar valet. Individuella behov, geografiska förutsättningar och ekonomiska faktorer är alla viktiga att överväga vid valet av uppvärmningssystem för ett hem.
Här kan du läsa om fördelar och nackdelar med fjärrvärme respektive bergvärme.
Är det billigare med fjärrvärme än värme från el?
Även om priset för fjärrvärme skiljer sig mellan orter så är fjärrvärme alltid billigare än en elpanna eller direktverkande el.
Vad är en fjärrvärmecentral?
En fjärrvärmecentral är en anordning som används för att reglera temperaturen på värmen som distribueras från fjärrvärmeledningarna till byggnader. Centralen fungerar som en kopplingsstation mellan fjärrvärmeledningarna och byggnadens interna värmesystem. Den hjälper till att säkerställa att värmen som kommer in i byggnaden har rätt temperatur och att den fördelas jämnt i byggnadens alla rum.
Vad gör en fjärrvärmeväxlare?
En värmeväxlare sitter i fastigheten och tar emot fjärrvärmen för att sedan överföra den till byggnadens interna värmesystem. Värmeväxlaren skapar en separat krets där värmen överförs till byggnadens uppvärmningssystem, inklusive radiatorer, golvvärme eller varmvattenberedare.
Hur mycket fjärrvärme går åt i en villa per år?
Energiåtgången i en villa varierar, beroende på husets storlek och hushållets vanor. Årsförbrukningen brukar vara mellan 10 000 kWh och 25 000 kWh.
Hur fungerar det att installera fjärrvärme?
Att ansluta till fjärrvärme kan gå till på olika sätt beroende på vilken leverantör du vänder dig till. Vi på Solör Bioenergi erbjuder helhetslösningar till alla våra kunder och vi vänder oss till privatpersoner, mindre eller mellanstora kommuner samt industrier.
Vad kostar det att installera fjärrvärme?
Installationskostnaden för fjärrvärme varierar, från 40 000 kr till 120 000 kr. Kostnaden ökar ju längre bort den nya fastigheten ligger från det befintliga nätet.
Du hittar alla anslutna områden och mer information i vår karttjänst. Välkommen att höra av dig!
Tveka inte kontakta oss så hjälper vi dig.