Snickis i Strängnäs vill inspirera till hållbara val - Solör Bioenergi

Snickis i Strängnäs vill inspirera till hållbara val

När den kreativa mötesplatsen Snickis slog upp dörrarna i maj var det med endast återbrukad inredning, till viss del köpt med medel från Klimatfond Strängnäs. De fyra kreatörerna bakom Snickis vill inspirera till klimatsmarta val och få fler att påbörja sin omställning mot en mer hållbar vardag.

Platsen för Snickis är det gamla sjukhusområdet Tosterö i Strängnäs och huset som Snickis har flyttat in i är det gamla snickeriet som producerade dörrar och fönster till byggnaderna i området. Snickis hyr en del av huset som nu är en kreativ samlingsplats för co-working, event och olika former av möten.

– Vi finns till för företagare i Strängnäs som vill komma till en kreativ mötesplats, jobba närmare hemma och på så vis minska sina transporter i vardagen. Vi vill också visa vad som är möjligt att skapa utifrån hållbar konsumtion. Därför består inredningen helt av återbruk, säger Lina Östling, en av kreatörerna som startat Snickis.

Vill få fler att ställa om

I konceptet Snickis finns en stark ambition att verka för en ökad medvetenhet kring hållbara val. Att kunna gå eller cykla till en kontorsplats som delas med andra är en viktig del i verksamheten. Men planerna går längre än så.

–  Snickis vill inspirera fler att ta medvetna val och påbörja omställningen till ett hållbart samhälle. Vi uppmuntrar andra företagare att hålla workshops och event hos oss, som inspirerar till medveten konsumtion och andra aspekter av hållbarhet. Dessutom har vi börjat bjuda in både företag och avdelningar på kommunen till studiebesök hos oss säger Lina.

Bakom Snickis står fyra personer som alla brinner för hållbarhet och kreativitet. Idén till Snickis dök upp i en kreatörsgrupp på Facebook för flera år sedan och i vintras bestämde sig fyra av dem att starta igång verksamheten.

Snickis vill inspirera fler att ta medvetna val och påbörja omställningen till ett hållbart samhälle.

Återbrukad inredning

– Bidraget från Klimatfonden är ett väldigt fint tillskott och vi är så glada att få ta del av detta. Med vår verksamhet och i all kommunikation vill vi skapa aha-upplevelser kring vad som faktiskt är möjligt att åstadkomma med klimatsmarta val och inspirera fler att börja sin resa om en mer hållbar vardag tillsammans med oss, säger Lina.

Tidigt bestämdes att all inredning på Snickis skulle vara second-hand.

– Vi vill visa vad som är möjligt att göra med begagnade möbler och ting. Vi är trötta på slit-och släng-kulturen och med Snickis har vi en chans att lyfta hållbarhet både miljömässigt och ekonomiskt, säger Lina.

Intresset ökar

Nu pågår arbetet med att paketera konferensupplägg där det kommer finnas möjlighet att lägga till olika hållbara aktiviteter så som återbrukskonst och föreläsningar om lokal matproduktion. Trots att verksamheten nyss har startat verkar många ha fått upp ögonen för Snickis.

– Flera har köpt klipp-kort för co-working och vi har bland annat haft ett företag här som haft en tema-dag hos oss med fokus på hållbarhet i hälsans tecken. Vi har också många förfrågningar på gång, vilket känns väldigt roligt, säger Lina.

Foto: Lina Östling

OM PROJEKTET

Nyöppnade Snickis i Strängnäs vill inspirera fler att göra hållbara val och har inrett sina lokaler med återbrukad inredning.

Projekttid
Pågående

Ekonomi
Satsningen genomförs i egen regi med stöd från Klimatfond Strängnäs

Uppfyller följande kriterier
Fokusområdet hållbar konsumtion samt bidrar till lärande, ökade samarbeten och cirkulära lösningar.

Vanliga frågor & svar

Har du frågor om Klimatfond Strängnäs?

Inspireras av goda exempel

Ta del av initiativ som drivs med hjälp av klimatfonden, vilka bidrar till klimat- och energiomställningen i Strängnäs kommun.