Så här tillverkas biokol
Biokol produceras genom en process som heter pyrolys, där organiskt material bränns i en syrefattig miljö. Under pyrolysen bryts det organiska materialet ner vid höga temperaturer omkring 800 grader, vilket resulterar i en produkt som är rik på kol med lång livslängd. De syrefattiga förhållandena är avgörande för att undvika fullständig förbränning, som annars skulle leda till att materialet omvandlas till aska och koldioxid.
Produktionen av biokol är en process som kräver rätt teknik, noggrann övervakning och kunskap för att uppnå hög kvalitet och effektivitet. Ett av de mest kritiska stegen i processen är att släcka glöden snabbt och kontrollerat efter att pyrolysen är avslutad. Den slutliga produkten ska vara fullständigt förkolnad så att biokolen är stabil och redo att användas.
Biokol och fjärrvärme
Vår produktion av biokol sker på fjärrvärmeanläggningar i skånska Skurup, Svedala och Munka-Ljungby. Att producera biokol i anslutning till fjärrvärmeanläggningar är ett sätt att nyttja vår kapacitet effektivt. Den huvudsakliga uppgiften är att producera fjärrvärme till våra kunder, men tack vare ombyggda pannor och en anpassad drift kan vi även producera biokol och på så vis skapa ytterligare värden och bidra till klimatomställningen.
Höga krav på biobränsle
Råvaran som används för att producera biokol är densamma som för att producera fjärrvärme. Men kraven på biobränslet är högre för en anläggning som producerar biokol. Vi använder skogsflis av god kvalité, eftersom bränslets kvalitet påverkar produktionen och biokolets kvalitet.
Cerfifierad biokol
För att säkerställa biokolets kvalitet genomförs löpande provtagningar och analyser under hela produktionsprocessen. Dessa kontroller omfattar mätningar av bland annat kolhalt, pH-värde och porositet.
Vår biokol är certifierade hos European Biochar (EBC), det främsta certifieringsorganet för biokol i Europa. EBC har införts för att möjliggöra en tillförlitlig kvalitetsstandard och för att skapa en kunskapsöverföring som en grund för framtida lagstiftning.
Den huvudsakliga uppgiften är att producera fjärrvärme till våra kunder, men tack vare ombyggda pannor och en anpassad drift kan vi även producera biokol och på så vis skapa ytterligare värden och bidra till klimatomställningen.
Många klimatnyttor
Användningsområdena för biokol är många och ett område som växt under senare år är som jordförbättrare. Att blanda ner biokol i jorden gör den porös och syrerik, vilket ökar dess förmåga att ta upp och hålla kvar vatten och näring under lång tid. Detta innebär att växternas rotsystem blir djupare, vilket i sin tur gör växterna mer robusta. Dessutom bibehålls näringsämnena under långt tid och mikroorganismer trivs.
Biokol kan även användas i cementindustrin, till metallindustri och till djurfoder. Om biokolen lagras i exempelvis mark vid jordförbättring kan så kallade kolsänkor också säljas som produkt, där företag köper kolsänkor för att minska sina klimatavtryck.
Genom att biokolen lagras binds koldioxid, vilket på så vis minskar växthusgaserna i atmosfären.
Våra kunder
Vår försäljning av biokol sker i lös vikt, allt från en enstaka container om 10 kubik upp till hela billass om 140 kubik. Bland kunderna finns främst företag som utvecklar produkter för jordförbättring. Även om vår produktion sker i Skåne säljer vi över hela Sverige.
Kontakta oss
Vi berättar gärna mer om biokol och hur vi skulle kunna hjälpa dig. Välkommen att kontakta oss.
E-post: syd@solorbioenergi.com
Telefon: 0415-156 65