Stor investering i Falköping's hållbara logistikterminal med fjärrvärme från Solör Bioenergi - Solör Bioenergi
Fjärrvärme i Falköping

Stor investering i Falköping’s hållbara logistikterminal med fjärrvärme från Solör Bioenergi

För närvarande pågår intensiva byggaktiviteter på Marjarps industriområde i Falköping inför den planerade färdigställandet av Jula Logistics nya logistikterminal sommaren 2024. Denna helt nya anläggning, som täcker ytan av tolv fotbollsplaner, är avsedd att fungera som ett nav för godstransporter från hela Europa via både tåg och lastbil. Ett avgörande inslag i byggprocessen är fokus på hållbarhet, och hela terminalen kommer att försörjas med fjärrvärme från Solör Bioenergi.

Solör Bioenergy Group är en framstående aktör inom förnybar energi med en grund i träbaserade bränslen, och levererar energi till 600 000 användare dagligen. Med verksamheter som sträcker sig över 300 platser i främst Sverige och Norge, producerar och distribuerar vi fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga institutioner och industrier. Verksamheten inkluderar även energiåtervinning från impregnerat trä, produktion av biobränslen och drift samt underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att utnyttja skogarnas resurser strävar Solör efter att skapa ett mer hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Solör Bioenergi har redan år 2020 utökat sin huvudledning inom Marjarps industriområde för att förse andra fastigheter i området med värme. När Jula Logistics beslutade att använda fjärrvärme som värmekälla för den nya logistikterminalen, som förväntas vara klar till sommaren 2024, påbörjade Solör arbetet med att koppla in området. Sammantaget har de dragit en ny kilometerlång ledning till byggnaden.

Under hösten planeras installation av fjärrvärmen för att möjliggöra användning av fjärrvärme under byggprocessen, inklusive torkning av byggplattan. Detta beslut möjliggör en minskning av elanvändningen och frigör el som istället kan användas för laddning av fordon på terminalen.

Tillsammans mot en hållbar framtid

Solör Bioenergi räknar med att årligen leverera 1,5 GWh fjärrvärme från sin anläggning i Marjarp. Fjärrvärmen i Falköping är helt fri från fossila bränslen och drivs enbart med biobränslen, vilket resulterar i en utmärkelse som ”Bra miljöval”. Anläggningen använder lokala biobränslen, inklusive flis och bark, samt ren träavfall och briketter från skogsindustrin som en del av sin bränslemix. Årligen producerar Falköping-anläggningen cirka 120 GWh energi som omfattar både fjärrvärme och el.

Nicklas Eld, regionchef på Solör Bioenergi Väst, uttrycker sin tillfredsställelse över att leverera fjärrvärme till denna betydande satsning med en stark inriktning på hållbara transporter. Det nya området kommer att vara den enskilt största mottagningspunkten för Solör i Falköping och visar på Solörs engagemang för en mer hållbar framtid.

Fjärrvärme som en del av konceptet

På det nya området förväntas en betydande mängd gods hanteras med in- och utflöden, och lagerbyggnader kommer att erbjudas för uthyrning. Jula Logistics, som är en del av JULA-koncernen, har gjort betydande satsningar på hållbara transporter och har anlagt fem tågspår på området för att förse tre olika terminaler med gods. Lagerbyggnaden, som kan hyras av olika hyresgäster, sträcker sig över 63 000 kvadratmeter och har en tågperrong som täcker hela 10 000 kvadratmeter. Dessutom är området anpassat för laddning av eldrivna lastbilar.

VD för Jula Logistics, Lennart Karlsson, poängterar att hållbarhet är en central komponent i allt de företar sig, och fjärrvärme är en naturlig del av deras hållbarhetskoncept. Samarbetet med Solör Bioenergi har hittills varit mycket framgångsrikt, och de ser fram emot att fortsätta detta samarbete i en hållbar riktning.

För mer information kontakta:


Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst, 070–999 30 62
Lennart Karlsson, VD Jula Logistics, 070-237 83 83
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72